top of page

Een nieuwbouwwoning gekocht? Tips waar begin je mee en hoe richt je deze het beste in.

Bijgewerkt op: 31 mrt.

Stel je voor: je hebt zojuist de sleutels ontvangen van je gloednieuwe, stralende nieuwbouwwoning. Een blanco canvas, klaar om gevuld te worden met jouw persoonlijkheid en stijl. Maar waar begin je? Hoe vertaal je jouw dromen en ideeën naar een tastbare realiteit, zonder de ruimte zelfs maar te hebben gezien? Geen zorgen, want in deze blogpost ga ik je meenemen op een reis van planning tot uitvoering, gevuld met praktische tips en gratis tools om jouw nieuwbouwproject tot leven te brengen.


Van het opstellen van een realistisch budget tot het kiezen van de perfecte kleuren en materialen, en zelfs het selecteren van de juiste meubels zonder de ruimte fysiek te zien, ik deel alle geheimen om van jouw nieuwbouwwoning een oase van comfort en stijl te maken. En laten we niet vergeten, de tijd tussen aankoop en sleuteloverdracht kan een schat aan mogelijkheden bieden om je voor te bereiden op de grote inrichtingsuitdaging.


Dus, pak een kopje koffie, laat je inspireren en laten we samen de reis beginnen naar het creëren van jouw droomhuis, stap voor stap, vanaf het allereerste begin.



sfeervol interieur



Het maken van een planning.

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning word je overladen met keuzes, variërend van aanpassingen zoals een uitbouw tot kleine details zoals de locatie van stopcontacten. Het is van cruciaal belang om deze keuzes goed te overwegen en een plan te maken voordat je begint met de inrichting van je nieuwe huis.


Een handige manier om te beginnen is door een "mindweb" te maken, waarbij je al je gedachten en ideeën over je toekomstige woning visueel noteert. Neem de tijd om elke ruimte mentaal door te lopen en let op wat je opvalt. Misschien irriteert het je dat de draadloze stofzuiger altijd zichtbaar is terwijl hij oplaadt. Dit is je kans om dergelijke kleine maar belangrijke details te overdenken en op te schrijven.

Geef jezelf de ruimte om ideeën te laten rijpen en noteer alles wat in je opkomt. Neem gerust een week de tijd voor dit proces. Maak gebruik van je telefoon om notities per ruimte te maken, zodat je op elk moment van de dag inspiratie kunt vastleggen.


Hier volgt een voorbeeld van enkele zaken waar ik persoonlijk vooraf over heb nagedacht en waar ik in mijn huidige woning tegenaan liep:



mondweb


Door deze aanpak te volgen, ben je goed voorbereid om doordachte beslissingen te nemen bij het inrichten van je nieuwbouwwoning en kun je eventuele obstakels vroegtijdig opmerken en aanpakken.




Budget

Het inschatten van het budget is wellicht een van de belangrijkste, maar ook tegelijkertijd een van de lastigste aspecten bij het plannen van de inrichting van een nieuwbouwwoning.


Het bepalen van het budget begint natuurlijk met het berekenen van het beschikbare spaargeld, het bouwdepot en eventueel nog te verdienen spaargeld. Ga samen met je partner om de tafel zitten en stel een budget op voor de verbouwing en inrichting van de woning. Maak vervolgens een gedetailleerde lijst van alle benodigde uitgaven en verdeel je budget over deze punten. Bijvoorbeeld: keuken €25.000, badkamer €25.000, vloer voor de gehele woning €12.000.


Het is ook handig om een overzicht samen te stellen van alle aspecten waar je budgetair rekening mee moet houden. Vervolgens verdeel je het totale bedrag over al deze onderdelen en bepaal je samen hoeveel geld je aan elk onderdeel wilt besteden. Zorg ervoor dat je de lijst op volgorde van belangrijkheid rangschikt, van het meest naar het minst belangrijk. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld eerst alle meubels aanschaft voordat alle essentiële zaken zijn afgerond en betaald.


Neem dit budgetoverzicht ook mee naar alle winkels die je bezoekt, zodat je precies kunt zien of je binnen het budget blijft. Stel dat je €30.000 hebt gereserveerd voor de badkamer, maar uiteindelijk blijkt dat deze slechts €20.000 kost. Dan kun je het resterende bedrag weer toewijzen aan een ander onderdeel, bijvoorbeeld aan de keuken die mogelijk duurder uitvalt dan gepland. Het is dan ook niet zinvol om winkels te bezoeken zonder budget in gedachten, aangezien de verkopers dan niet goed kunnen inspelen op jouw specifieke behoeften en opties.


En onthoud, er valt bijna altijd te onderhandelen over de prijs! Hieronder zal ik een voorbeeldoverzicht delen van mogelijke kosten posten waar je rekening mee zou kunnen houden:


budgetplanner

Dit overzicht is nu puur inrichting gericht, hou er rekening mee dat er bij een nieuwbouwwoning ook kosten komen kijken voor het aanleggen van bijvoorbeeld zonnepanelen, het nemen van een uitbouw en het verplaatsen of het vermeerderen van stopcontacten. Dit overzicht ontvang je bij het onder optie nemen van de woning en deze kosten kunnen uiteraard ook meegenomen worden in je hypotheek of bouwdepot. Let wel op bij de aankoop van een nieuwbouwwoning zijn de bijkomende kosten meer of minder dan ongeveer 9% van de koopprijs van jouw woning.Dit komt voor een gemiddelde rijtjes woning uit op €70.000 Zelfs voor een simpel buitenkraantje wordt al snel €500 euro gerekend.


Maak een plattegrond.

Nu we klaar zijn met al die saaie geld en planningkwesties, laten we doorgaan naar de leukere onderdelen. Laten we beginnen met het maken van een plattegrond! Gelukkig zijn er verschillende gratis online programma's beschikbaar waarop je jouw huis in 3D kunt tekenen en inrichten. Op deze manier krijg je een goed beeld van de ruimte en kun je gemakkelijk de meubels plaatsen.


Verder helpt zo'n programma je ook om de extra ruimte te visualiseren die je krijgt door bijvoorbeeld een uitbouw te nemen. Loop door elke kamer in huis en bedenk welke functie het meest geschikt is voor die ruimte. Vergeet hierbij niet om rekening te houden met de hoeveelheid daglicht die elke kamer binnenkomt.


Ga vervolgens van verdieping naar verdieping en van kamer naar kamer. Let op de draairichtingen van de deuren en de inval van het licht. Als je hier zelf niet helemaal uitkomt, aarzel dan niet om de hulp in te schakelen van een interieuradviseur. Met hun expertise kunnen ze je helpen om de ruimtes optimaal te benutten en een perfecte indeling te creëren die past bij jouw wensen en behoeften.


Een gemakkelijke website voor het maken van jouw interieur tekening is: https://floorplanner.com Wil je iets gedetailleerder te werk gaan en bijvoorbeeld ook zelf kasten ontwerpen, raad ik https://www.sketchup.com aan. Hiervoor is een gratis versie beschikbaar.





Aan de slag met een moodboard

Het maken van een moodboard is naar mijn mening de allerbelangrijkste stap om de juiste sfeer in jouw ruimte te creëren. Het biedt niet alleen een duidelijk overzicht van wat je wel en niet mooi vindt, maar het stelt je ook in staat om gaandeweg te ontdekken hoe jouw stijl misschien verandert.


Mijn aanbeveling is om samen met je partner een Pinterest-bord aan te maken en hierop alle pins op te slaan die je dat "wauw" gevoel geven. Maar let op, dit is geen klusje dat je in een middagje afwerkt. Zelf ben ik gedurende de hele bouwperiode van minimaal een jaar hier wekelijks minstens twee uur aan kwijt.


Het is een proces van ontdekken, verzamelen en verfijnen. Het kan zijn dat je aan het begin van je bouwproject een duidelijk beeld hebt van wat je wilt, maar naarmate de tijd verstrijkt, kunnen je smaak en voorkeuren veranderen. Het moodboard functioneert als een kompas dat je helpt bij het navigeren door deze veranderingen en het uiteindelijk bereiken van het gewenste eindresultaat.


Een prachtig en sfeervol interieur creëren vergt inderdaad veel tijd. Maar als je bereid bent om deze tijd te investeren, kan iedereen zijn eigen woning omtoveren tot een waar paleis, zelfs zonder de hulp van een interieuradviseur.


Het gaat erom dat je jezelf de ruimte geeft om te experimenteren, te ontdekken en je creativiteit de vrije loop te laten. Met de juiste inspiratie, planning en inzet kun je stap voor stap een interieur creëren dat niet alleen mooi is, maar ook helemaal jouw eigen persoonlijkheid weerspiegelt.


Dus wees niet bang om je handen uit de mouwen te steken en te investeren in het creëren van een ruimte waar je je echt thuis voelt. Het resultaat zal de tijd en moeite meer dan waard zijn!


Maak een lichtplan

Het maken van een lichtplan is essentieel bij het inrichten van je nieuwbouwwoning. Je wilt immers voor elke functie in huis de juiste verlichting hebben. Zo hoef je bijvoorbeeld niet zo'n felle lamp boven de eettafel als je wel nodig hebt voor een leeslamp bij de bank.


Bij het opstellen van je lichtplan is het dus belangrijk om rekening te houden met de specifieke functies van elke ruimte. Denk na over het natuurlijke daglicht dat binnenkomt, de richting waaruit het licht komt en de hoogtes van de lichtbronnen. Ook is het van belang om te overwegen waar de stopcontacten en elektrapunten zich bevinden. Misschien moeten er extra punten worden toegevoegd of is het handiger om een lamp op een andere plek te plaatsen.


Het opstellen van een goed lichtplan vergt tijd en planning, dus begin hier op tijd mee. Op deze manier zorg je ervoor dat elke ruimte in je huis optimaal verlicht wordt en dat de verlichting perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften.


Tot slot, geniet van het proces!

Het inrichten van je nieuwbouwwoning is een spannend avontuur vol mogelijkheden en creatieve uitdagingen. Neem de tijd om te experimenteren, te ontdekken en je eigen stempel te drukken op elke ruimte.


Het is een unieke kans om je dromen en ideeën werkelijkheid te laten worden, dus koester elk moment. Of het nu gaat om het selecteren van de perfecte meubels, het kiezen van de juiste kleuren of het inrichten van elke kamer tot in de kleinste details, laat je inspireren en laat je creativiteit de vrije loop.


Geniet van de reis! Probeer ook zeker niet al te veel stres te ervaren tijdens het proces. Onthoud dat het proces net zo belangrijk is als het eindresultaat, dus vergeet niet te genieten van elke stap op weg naar het creëren van jouw droomhuis. Maak herinneringen, deel ervaringen en vooral,


"Deze blog bevat betaalde advertenties"











17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page